Menu

BISKUT ALMOND LONDON


Bahan-bahannya:

Bahan A
250gm buttercup
¾ cawan gula
3 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 cawan cornflakes + nestum (dikisar)
1 biji telur
Badam
1 sudu teh Esen vanilla
1 sudu tehBaking powder

Bahan B
650gm coklat masak
Badam cincang

Cara penyediaannya:

1. Pukul buttercup dan gula sampai kembang
2. Kemudian masukan telur dan esen vanilla dan pukul sehingga sebati
3. Ayak tepung jagung, tepung gandum dan baking powder bersama-sama dan campurkan  dengan cornflakes dan nestum tadi.
4. Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit tepung tadi kedalam adunan yangdipukul tadi
5. Pukul semula sehingga sebati dan uli sehingga menjadi 1 doh.
6. Bentukkan adunan menjadi bentuk bujur dan isi badam kedalamnya. Saiznya terpulang pada anda.
7. Sapukan butter pada Loyang dan susun kedalam Loyang.
8. Bakar pada suhu 160°C selama 15 – 20 minit
9. Sejukkan terlebih dahulu biskut tadi kemudian untuk hiasan pula,cairkan coklat menggunakan teknik double boiler.
10. Kemudian celup biskut tadi dengan coklat dan masukkan kedalam acuan kertas. Taburkan badam cincang diatasnya sebagai hiasan.



No comments:

Post a Comment