Bahan-bahannya:
Bahan A
Bahan A
250gm buttercup
¾ cawan gula
3 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 cawan cornflakes + nestum (dikisar)
1 biji telur
Badam
1 sudu teh Esen vanilla
1 sudu tehBaking powder
Bahan B
650gm coklat masak
Badam cincang
Cara penyediaannya:
1. Pukul buttercup dan gula sampai kembang
2. Kemudian masukan telur dan esen vanilla dan pukul
sehingga sebati
3. Ayak tepung jagung, tepung gandum dan baking powder
bersama-sama dan campurkan dengan
cornflakes dan nestum tadi.
4. Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit tepung tadi
kedalam adunan yangdipukul tadi
5. Pukul semula sehingga sebati dan uli sehingga menjadi
1 doh.
6. Bentukkan adunan menjadi bentuk bujur dan isi badam
kedalamnya. Saiznya terpulang pada anda.
7. Sapukan butter pada Loyang dan susun kedalam Loyang .
8. Bakar pada suhu 160°C selama 15 – 20 minit
9. Sejukkan terlebih dahulu biskut tadi kemudian untuk
hiasan pula,cairkan coklat menggunakan teknik double boiler.
No comments:
Post a Comment